Τελικά ΦΠΑ στα σχολεία

Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος το σχήμα που επιλέγεται για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει ως εξής:

– στην προσχολική εκπαίδευση, δηλαδή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ο συντελεστής θα είναι μηδέν

– στα φροντιστήρια, στα ΙΕΚ, στις σχολές χορού κτλ ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι 6%, όσο είναι δηλαδή σήμερα στα φάρμακα και τα βιβλία.

– ο συντελεστής στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα είναι 13%.

Το σχήμα αυτό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα οριστικοποιηθεί μετά από επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας των θεσμών οι οποίοι φτάνουν σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε το καλοκαίρι ως ισοδύναμο για να επιστρέψει ο ΦΠΑ στο βοδινό κρέας από το 23% στο 13%. Προβλεπόταν ότι το μέτρο θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπολογισμοί αυτοί είχαν βασιστεί σε μια λανθασμένη παραδοχή. Δεν είχαν υπολογιστεί οι εκπτώσεις ΦΠΑ για τις δαπάνες των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ δεν επιτυγχάνεται στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα (π.χ. περικοπή δαπανών).

Η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στους γονείς οι οποίοι με στοιχεία υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν θα έχει καμία εισπρακτική επιτυχία αλλά θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μείωση τζίρου, απώλεια θέσεων εργασίας και πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.