Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε πως δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις εκείνων που έχουν μεγάλη περιουσία αλλά αναζητούνται τρόποι ώστε να εκλογικευτούν ορισμένες αδικαιολόγητα μεγάλες συντάξεις και να ενισχυθούν παράλληλα τα κατώτατα εισοδήματα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συντάξεις που η αναπλήρωσή τους φτάνει και το 150% με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να παίρνει περισσότερα από όσα έπαιρνε όταν εργαζόταν.
Αναφερόμενος στον νέο τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Πετρόπουλος είπε:
“Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται”.
Ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εργασίας μελετά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στο τζίρο επαγγελματιών υπέρ του ασφαλιστικού.
Ο υφυπ. είπε ότι η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είπε ως παράδειγμα ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά θα μπει επί του κύκλου εργασιών τους.
Ο ίδιος τόνισε πως μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους “κουμπαρά” από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εάν το επιθυμούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.
Αναρερόμενος στην ενοποίηση των Ταμείων ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο με ευκολότερη την δεύτερη επιλογή και εκτίμησε πως με την πρόσληψη προσωπικού και την χρήση της μηχανογράφησης θα εξοικονομηθούν πόροι και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης.
“Δεν θα κάνουμε με το ζόρι ένα Ταμείο. Αν χωρέσει σε ένα Ταμείο θα είναι ένα, αν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, αν θα πρέπει να είναι τρία θα είναι τρία. Το μέγιστο όμως θα είναι τρία. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να είναι δύο, μακάρι και είναι ευχής έργο να είναι ένα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε πως στόχος του είναι να βάλει τάξη στο χάος του ασφαλιστικού.
Πηγή: mega